Milieu

Waarschijnlijk heb je het al wel gehoord, op het nieuws of op school. Met z'n allen vervuilen we het milieu steeds meer. We kappen bomen, stoten CO2 uit en vergiftigen de grond, lucht en het water. Elke dag sterven er vele mensen en dieren door de gevolgen van deze vervuiling. Als we niet snel maatregelen nemen om deze problemen op te lossen, zullen onze kinderen geen aarde meer hebben om gezond op te leven. Maar hoe kan het, dat we dit zo ver lieten komen? En belangrijker nog, hoe kunnen we dit weer veranderen?

Hoeveel aardbollen gebruik jij?

Doe de test op http://voetafdruktest.wnf.nl/ en zie hoeveel aardbollen we nodig zouden hebben als iedereen op de wereld zou leven als jij. 

Plastic soep

Bij de plastic soep denk je waarschijnlijk al snel aan een groot eiland van plastic dat in de zee drijft. Maar, dat is niet zo. Wanneer je plastic op straat gooit, beland dat uiteindelijk allemaal in rivieren, die weer de zee in stromen. Al dit plastic afval verzamelt op bepaalde plekken in de zee, genaamd gyres, en dat word de plastic soep genoemd. Er zijn 5 van deze plastic gyres in de wereld. Maar, het grote probleem is, dat plastic niet vergaat. Als dit plastic niet word opgeruimd, blijft het hier liggen, en breekt het op in steeds kleinere stukjes, die alleen 

maar moeilijker zijn op te ruimen. Dieren die in de zee leven, eten dit plastic en gaan er aan dood of worden er ziek van, omdat ze het niet kunnen verteren. Ook raken er veel dieren in verstrikt, en dat belemmerd hun groei, of ze gaan er dood aan. Vaak word er plastic gevonden in vissen, die mensen vervolgens weer opeten.Maar ook bijvoorbeeld in vogels, die dan doodgaan van de honger, omdat er geen eten meer in hun maag past, door al het plastic wat ze niet kunnen verteren.

Hoe kunnen we dit oplossen?

Er zijn al veel mensen hard bezig met het schoonmaken van de zee. Maar, dit is nog niet genoeg. Als we met z'n allen minder plastic kopen, gebruiken maar vooral minder weggooien, scheelt het al een hele hoop. Een aantal jaar geleden bedacht een 19-jarige student een mechanisme dat een groot deel van het plastic afval wat nog drijft op de oppervlakte, op kan ruimen. Helaas geldt het niet voor de plastics die zinken op kan ruimen. Helaas is het erg duur om dit te bouwen en uit te voeren, en nog steeds is er geld voor nodig. En, dit kan alleen werken wanneer wij minder, een stuk minder vervuilen, anders komt al het plastic dat op word geruimd, net zo hard weer terug.

 

Een filmpje over overbevolking en sloppenwijken:

Vlees eten

Een ander probleem, helaas veel minder bekend, maar o zo groot, is het eten van vlees. Om koeien en varkens te houden heb je heel veel voeding nodig. En aangezien er niet genoeg ruimte is in Nederland om dit allemaal te verbouwen, word heel veel hiervan verbouwd in landen in Afrika, waar de gewassen goed kunnen groeien. Ten eerste kost het heel veel geld en brandstof om de oogst naar Nederland te vliegen, per vliegtuig, een grote vervuiler. Maar, er is nog meer. Ook in Afrika is er niet genoeg ruimte voor al deze gewassen. Daarom moeten er bomen worden gekapt, om plaats te maken. Helaas is ook dit nog niet alles. Veel boeren die dit verbouwen, staan dus dit eten af in ruil voor geld. Maar, als er dan in dat land een keer een hongersnood is, gaat nog steeds het meeste eten naar de dieren in het westen. Eigenlijk eten onze varkens dan dus het eten van mensen in honger (zie foto's). Ook kost het heel veel water, om deze gewassen te verbouwen. Dit water kon bijvoorbeeld ook gebruikt worden om te drinken. Uit onderzoek is gebleken dat vlees de grootste vervuiler is van alle

 sectoren; vlees eten vervuilt nog meer dan alle auto's, vliegtuigen, treinen, bussen, enz. bij elkaar!

 

Hoe kunnen we dit oplossen?

Dat is niet zo moeilijk, je raad het al: minder vlees eten. Door minder vlees te eten, is er minder honger in de wereld, komt er minder CO2 in de lucht en krijgt vee een grotere kans op een beter leven. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb